2009. február 8., vasárnap

CSEMEGÉZÉS

„Az egyetemes emberi jogok közé tartozzon az abortusz is – ezt a javaslatot mutatják be az ENSZ közgyűlésének december 10-én, az emberi jogok párizsi aláírásának 60. évfordulóján az abortuszt támogató szervezetek. Franciaország, az EU soros elnöke, ugyanezen a napon kívánja elindítani a homoszexualitás egyetemes büntethetetlenségére vonatkozó kezdeményezését. A Vatikán nevében Celestino Migliore, a pápai állam állandó ENSZ-megfigyelője »modern barbárságnak« nevezte az abortuszt. Hangsúlyozta, hogy a homoszexuálisokkal szemben kerülni kell minden igazságtalan diszkriminációt, ám hozzátette, hogy a melegek büntethetetlensége új diszkriminációhoz vezethet, és pellengérre állítja azokat az államokat, amelyek nem ismerik el az egyneműek egybekelését.”

Kétszeres nem a Vatikántól – Népszabadság, 2008. december 3.


„A közgyűlés nyilatkozatban készül felhívni a világ összes országát a homoszexuálisok dekriminalizálására. Noha a szervezet deklarációjának nincs kötelező jogi ereje, szimbolikus jelentősége hatalmas, mivel a világszervezet 60 éves fennállása alatt egyszer sem foglalkozott a homoszexuálisok üldöztetésével – mutatott rá a The Guardian című brit lap elemzője. Hozzáfűzte, hogy mind a mai napig nem született olyan emberi jogi nemzetközi egyezmény, amelyben említést tennének a szexuális kisebbség jogairól.”

Melegekkel foglalkozik az ENSZ – most először – Coolpolitika.hu, 2008. december 10.


„Nagygyűlést tartanak (…) az olasz melegszervezetek. A római felvonulással a résztvevők a Vatikán politikája ellen tiltakoznak, mivel a Szentszék néhány napja kritizált egy francia indítványt, mely a homoszexualitás kriminalizálásának felszámolására kötelezné az államokat.”

A világ közel száz országában büntetik a másságot – Népszava, 2008. december 4.


„A homoszexualitás büntetése ellen emelte fel a szavát 66 ország az ENSZ-hez intézett történelmi jelentőségű felhívásával. A világ 77 országában ugyanis tilos, ebből következően büntetendő az azonos neműek közötti nemi kapcsolat, hét országban ráadásul halálbüntetést szabnak ki miatta. A felhívás kezdeményezője Rama Yade, Franciaország emberi jogok ügyében illetékes államtitkára. A felhívás csak az aláíró országokat kötelezi, viszont az ENSZ közgyűlésnek napirendre kell majd vennie a homoszexuálisok, a leszbikusok, a biszexuálisok és a transzneműek jogainak kérdését.”

Eddig 66 ország csatlakozott a francia kezdeményezéshez – Népszava, 2008. december 19.


„»Magánemberként nincs bajom a melegekkel, se a cigányokkal – fejtette ki Tóth Péter [Jobbik-képviselő – NS] –, de ez különbözik attól, hogy a Gárda milyen dolgokért harcol mint kollektív csoport. Nem szeretnénk, ha a melegeknek lehetősége lenne a házasságra. Aggódnánk azoknak a gyerekeknek a szocializációjáért, akiket ők nevelnének fel.« Saját elmondása szerint vallási öntudatában sérti a homoszexualitás a Magyar Gárda és a Jobbik szegedi vezetőjét.”

Kézfogás zárta a romák, melegek és gárdisták találkozóját – e-Masa, 2008. december 4.


„Mert Bernie elég vérszegény figura, Scudderhez képest kínosan halovány. Persze Block megpróbálja feldobni, ad neki egy leszbikus ebfigaró barátnőt, egy lusta könyvesbolti macskát, egy egzotikus balkáni szerelmet, sőt még egy nem létező kelet-európai királyságot is kitalál, Anatruriát, trónfosztott trónörökössel, kalandos sorsú bélyegekkel, titkos ügynökökkel – a végeredmény mégsem meggyőző.”

Játszd újra, Bernie! – Lawrence Block A betörő, aki Bogartnak képzelte magát című művéről – Népszabadság, 2008. december 6.


„»Rózsaszín« karácsonyi fesztivált szervezett egy melegeket tömörítő holland csoport – a felállítandó betlehemi jászolban két József és két Mária áll a gyermek mellett. A tíznapos programsorozatban vásár, a homoszexualitás témáját feldolgozó filmek, jégpálya és számos buli várja a látogatókat, december 25-én pedig istentiszteletet tartanak. (…) Néhány keresztény csoport felháborodását fejezte ki a rendezvény miatt. A Keresztények az Igazságért elnevezésű szervezet szerint az ötlet »csúfot űz az Evangélium lényegéből«.”

Rózsaszín karácsony két Józseffel és két Máriával – Népszabadság, 2008. december 8.


„Egyre nagyobb teret hódítanak hazánkban a homoszexuálisokat és leszbikusokat tömörítő egyesületek szervezésében tartott, középiskolásoknak szánt előadások a másságról. A Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Baráti Társaság állítja: előadásaik célja az előítéletek megszüntetése, mások azonban úgy vélekednek, a tolerancia címszó alatt a homoszexualitás kultúráját terjesztik. Ez a program nem prevenció, hanem a homoszexualitás kultúrájának terjesztése – mondta lapunknak a Szülők Egyesülete a Gyermekekért elnöke. Simonné Toldi Ágnes megkeresésünkre kifejtette: nem tisztük ugyan véleményt alkotni más szervezetek tevékenységéről, de fontosnak tartják kiemelni, hogy minden ilyen és ehhez hasonló program promotálása megengedhetetlen lenne a szülők beleegyezése nélkül. – Az előadás negatívan befolyásolhatja a gyermekek fejlődését, akik egy része a kíváncsiság miatt kipróbálja ezt az életformát – tette hozzá.”

Másság az iskolában – Uniós pénzen magyarázzák a homoszexualitást – Magyar Nemzet, 2008. december 10.


„Egy volt rendőrt gyanúsítanak Brazíliában azzal, hogy sorozatban végzett tizenhárom homoszexuális férfival Sao Paulóban. Az áldozatok közül tizenkettőt lelőttek, a tizenharmadikat agyonverték a melegek ismerkedőhelyeként ismert elővárosi Paturis parkban. (…) A brazil sajtó »szivárványmániás« gyilkosként emlegeti a tettest, az áldozatok nemi irányultságát szimbolizáló színekre utalva. A rendőrség szerint az elkövetőt a merő gyűlölet motiválta. A nyugdíjas rendőrőrmestert további két gyilkossággal, köztük egy transzvesztita megölésével is gyanúsítják.”

Melegekre vadászott egy brazil sorozatgyilkos – MTI, 2008. december 11.



„Nyomatékosan óva intette bármiféle nyilvános megmutatkozástól Jurij Luzskov moszkvai főpolgármester az eurovíziós dalfesztivál népes homoszexuális rajongótáborát a jövő évi oroszországi döntőn. »Moszkvában nem tűrjük el a homoszexualitás semmiféle közszemlére tételét utcákon, tereken, felvonulásokon vagy demonstrációkon« – figyelmeztetett Jurij Luzskov, amikor ünnepélyesen átvette a stafétát a döntő idei rendezőjétől, Belgrádtól.”

A moszkvai polgármester megfenyegette az euróvíziós dalfesztivál meleg rajongóit – Népszava, 2008. december 11.


„A tüntetők St. Petersburg belvárosában demonstráltak az Első Egyesült Metodista Egyház templománál, amelyben az 52 éves kormányzó elvette feleségül 39 éves aráját. A tüntetők közül többen táblákat emeltek a magasba az utcán azzal a felirattal, hogy »Gratulálok, kormányzó! És én mikor házasodhatok meg?« Az azonos neműek jelenleg két amerikai államban házasodhatnak össze törvényesen: Massachusettsben és Connecticutben.”

Melegek demonstráltak a melegellenes kormányzó esküvőjén – Hirado.hu, 2008. december 13.


„A napokban a homoszexualitását nyíltan vállaló Rufus Wainwright is felszólalt a szabályozás ellen, mert bár ő maga nem híve a melegházasságnak, úgy véli, törvényileg nem különböztethetik meg az embereket szexuális preferenciájuk alapján. »Furcsa módon nem vagyok híve a melegházasságnak, személy szerint sosem házasodnék meg. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a szexualitásra és a szerelmi dolgokra vonatkozó törvényeket egytől egyig be kellene tiltani. Nem hiszem, hogy bármelyik kormánynak joga van ahhoz, hogy beleüsse az orrát abba, mi történik az emberek hálószobájában. De tényleg, ha valaki egy kutyát akar elvenni feleségül, akkor szíve joga, vegye el, engem nem érdekel. Ebben a kérdésben maximálisan liberális vagyok, és ellenzek mindenféle erre vonatkozó szabályozást« – nyilatkozta a kanadai énekes.”

Rufus Wainwright a melegházasság mellett – Kultura.hu, 2008. december 15.


„»Sikerült megvédeni a házasság intézményének méltóságát« – mondta a Magyar Hírlapnak Semjén Zsolt pártelnök. Hozzátette: bebizonyosodott, hogy a bibliai értékrend és a természet rendje mellett az alkotmánnyal is ellentétes volt a jogszabály. »Nem akarunk megbélyegezni senkit, de nem engedhető meg a házasság megszentelt fogalmának és tartalmának a relativizálása« – hangsúlyozta.”

Az AB megóvta a házasság intézményét – Magyar Hírlap, 2008. december 15.


„Az SZDSZ felszólítja a kormányt, hogy a megfelelő egyeztetések után a jövő év elején nyújtsa be a parlamentnek az Alkotmánybíróság (AB) által hétfőn megsemmisített, a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvény a homoszexuális párokra vonatkozó részeit; erről Gusztos Péter beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A KDNP szerint ha az azonos neműek párkapcsolatának rendezésére van igény, akkor ezt a problémát végig kell gondolni, és a jognak ezzel foglalkozni kell – közölte Salamon László.”

Az SZDSZ nem enged a homoszexuális élettársi kapcsolatból – Magyar Nemzet, 2008. december 16.


„Miközben hazánkban a heteroszexuális lakosság túlnyomó része az »engem nem érdekel a homoszexualitás, csak ne legyen kötelező« elvét vallja, a melegbüszkeség napján évről évre a felvonuló kamionokon vonagló és magukat, ha kell, ha nem, elnyomottnak nyilvánító szivárványfiúk és -lányok látványa sok embernél kiveri a biztosítékot, a tettlegességtől sem visszariadó homofóbokról nem is beszélve. A melegek az Alkotmánybíróság döntését részsikerként könyvelik el. Számukra az igazi ünnep az lenne, ha házasságkötésük is engedélyezetté válna. Ami, ugyebár, a gazdasági ellehetetlenülés után újabb, ezúttal morális támadást jelentene a család intézménye ellen.”

Forró Péter: Szivárvány – Magyar Hírlap, 2008. december 16.


„A kereszténydemokraták a szeretet nevében az Alkotmánybírósághoz fordultak, mert számukra nem mindegy, hogy kik és milyen formában szeretik egymást. Az AB döntése után ők lehetnek a legkevésbé boldogok. A törvényt ugyanis megsemmisítették, de nem azért, mert a melegek közötti regisztrált élettársi kapcsolatot alkotmányellenesnek találták volna (a határozat tételesen ki is mondja, hogy a melegek esetében ez a kapcsolati forma alkotmányos), hanem azért, mert a heteroszexuális pároknak biztosít túl nagy választási szabadságot.”

Ónody-Molnár Dóra: Különös házasság – Népszabadság, 2008. december 17.


„…ameddig tehát a kizsákmányoltak nem értesülnek róla, hogy az emancipációs küzdelmek szétválaszthatatlanok, tehát a mozgássérültek, a melegek, a bevándorlók (és általában a migránsok), az árvák, a bántalmazott és megerőszakolt nők és gyerekek, a betegek, az idősek, a romák, a minden társadalmi hálóból kihullott kültelki és falusi szegények, a hajléktalanok, az elmebetegek, a fegyencek emancipációja nélkül nincs fölszabadulás – nos, addig a posztfasiszta módszertant érvényesíteni lehet. És lehet az antikapitalista szenvedélyekből minden eddiginél rosszabb kapitalizmust csiholni.”

Tamás Gáspár Miklós: A válság gyümölcsei – Népszabadság, 2008. december 17.


„Fel kell számolni a romák elkülönítését, biztosítani kell az anyanyelv használatához való jogot, és hosszú távú bevándorlási politikát kell kialakítani az Európai Unióban – állapítja meg az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi szakbizottsága, amelynek az alapvető jogok tiszteletben tartását elemző előterjesztése az EP strasbourgi ülésének napirendjére került. (…) Az előterjesztők azt szeretnék, ha a tagállamok kölcsönösen elismernék a homoszexuális párok házasságát, illetve bejegyzett élettársi viszonyát.”

Alapvető jogok nem érvényesülnek az Unióban – Népszabadság, 2008. december 17.


„Dobrev Klára is milyen okosan beszél. Minek kínlódjon az anya otthon a gyerekével, bevágja a bölcsődébe, aztán megy a varrodába éhbérért. Apa, anya hajtják a pénzt, a gyerek meg a dadusnak mondja először, hogy mama. Hogy ez direkt? Na nem, hiszen még a homoszexuálisok is azért harcolnak, hogy házasodhassanak, hogy lehet itt családellenes a hangulat?”

Seszták Ágnes: Mérgeznek a lefojtott indulatok – Magyar Nemzet, 2008. december 17.


„Bábel Balázs is kemény szavakat használt. »Kultúrharc folyik ellenünk, a támadások össztüzébe kerültünk, ha ki merjünk mondani a véleményünket, rögtön ránk támad egy médiaszolgahad« – mondta a kalocsa-kecskeméti érsek. (…) szociológiai kutatások is alátámasztják, az embereket a vallásgyakorlás pszichoszomatikusan is befolyásolja, tovább élnek. »Holott az üdvösségre várnak« – mondta tréfásan. Úgy folytatta, hogy a posztmodern kornak nincs eszmeisége, csak testisége. »A szenvedélyeket élje ki az ember, már a gyermekkor kezdetétől, lehetőleg homoszexuális formában« – összegezte a korszellemet. Mindezekkel szemben az egyház az evangéliumi gyökerekhez való visszatérést ajánlja.”

Bennünk látják a reményt – Az egyház felveszi a kesztyűt a kultúrharccal szemben – Magyar Hírlap, 2008. december 18.


„Óvnak bennünket a szélsőségektől, az alkotmánynak pedig csak azt a paragrafusát ismerik, engedélyezik, amelyben büszkén vállalhatja a magyar a másságát. Holott még az sem tisztázott: a homoszexualitás betegség-e, vagy sem, örökölhető-e, vagy meg is lehet »szerezni«, s hogy valóban szolgálja-e ez a társadalom többségének védelmét, a fiatalság egészséges testi-lelki nevelését. Megérkeztünk. Mohács, végállomás.”

Bán Károly: Mohács, végállomás – Magyar Hírlap, 2008. december 18.


„Szetey Gábor maradjon ott, ahol van, és hagyja békén a hazai melegeket. Akik történetesen éppen úgy rosszul vannak az önfényező, hisztérikus kis államtitkárocskáktól, mint a szőkék vagy a nyugdíjasok. Csak, persze, ők nem futnak Madridig, mert nem kell elleplezniük politikai alkalmatlanságukat, tehetségtelenségüket.”

Szentesi Zöldi László: Szetey, az emigráns – Magyar Hírlap, 2008. december 22.


„Az igazságügyi miniszter ma a Magyarországon működő hat legjelentősebb melegszervezet képviselőjével találkozott annak érdekében, hogy megvitassák, miképp lehetne továbblépni az Alkotmánybíróság rájuk nézve kedvezőtlen döntését követően. Draskovics Tibor leszögezte: mindent megtesznek azért, hogy még a jövő év elején törvény születhessék a bejegyzett élettársi kapcsolatuk ügyében.”

A kormány kiáll a melegek mellett – Stop, 2008. december 22.


„A tekintélyes olasz vatikanista, Marco Politi szerint XVI. Benedek harmadik évében derült ki, hogy a doktrína védelmének pápasága ez. Ratzinger eddigi egyedüli reformja a régi rítusú latin nyelvű szentmise visszavezetése és a vatikáni őrök egyenruhaváltása volt – írta az olasz média nevében Politi, aki úgy látja, hogy II. János Pál hiánya kezd érződni a hívők között is. XVI. Benedek első évében négymillióan zarándokoltak Rómába, 2006-ban egymillióval kevesebben, tavaly tovább csökkent a pápához látogatók száma. Ezzel egy időben Genova polgármestere az 1550-ben máglyán elégetett egyházfi, Jacopo Bonfadio perének újratárgyalását kezdeményezte, akit homoszexualitásáért ítéltek el.”

Éjféli mise helyett kabaré – Népszabadság, 2008. december 23.


„A legnagyobb olasz melegszervezet, az Arcigay kész bojkottálni a jövő évi Sanremói Dalfesztivált Giuseppe Povia dalszerző-előadó tervezett dala miatt, amely az érdekvédők szerint sérti a homoszexuálisok emberi méltóságát. A február 17–21. között megrendezendő dalfesztiválra szánt Luca era gay (Luca meleg volt) című dal egy férfiról szól, aki meleg volt, de már »kigyógyult belőle«. Povia korábban már tiltakozást váltott ki egy interjúja miatt, amelyet a Panorama című hetilapnak adott, s amelyben úgy nyilatkozott: »a melegek nem születnek, azzá válnak, mert olyan társaságba járnak. Nekem is volt egy meleg időszakom, hét hónapig tartott, de aztán túlléptem rajta. Sőt, két barátomat – akik szintén melegnek hitték magukat – átváltoztattam, és ma már mindketten házasok«.”

Olasz melegek támadják a Sanremói Dalfesztivált – Origo, 2008. december 23.


„Felháborodással reagáltak több ország melegszervezetei a pápa hétfői vatikáni évértékelésére, amelyben a katolikus egyházfő elítélte a homoszexualitást. XVI. Bendek úgy fogalmazott, hogy az emberi faj túlélése szempontjából legalább olyan fenyegetés a homoszexualitás, mint a klímaváltozás. XVI. Bendek azt mondta, hogy az emberiségnek a teremtés nyelvére kell hallgatnia és megértenie a férfi és nő közötti kapcsolatot. Az egyházfő szerint minden, a heteroszexualitástól eltérő viselkedés Isten művének lerombolása.”

Homoszexualitás=klímaváltozás? – A melegek kiborultak a pápa szavain – Hírszerző, 2008. december 23.


„A miniszter közölte a sajtóval, hogy feltétlenül új törvényt akarnak alkotni, mert ez a mostani állapot nem tartható. Ha egyszer a Béla vonzódik a Józsihoz, nehogy már paragrafus gátolja a közeledésüket, ellenkezőleg: szép szóval kellene egyengetni göröngyös útjukat. Megszólalt az ügyben Szetey Gábor homoszexszakértő, egykori személyügyi államtitkár is, aki egyenesen „gyáva, idejétmúlt és paternalista” döntésként minősítette az Alkotmánybíróság határozatát, és síkraszállt a melegeket felkaroló Draskovics mellett. Szetey egyébként jelenleg Spanyolországban múlatja az idejét (valószínűleg bikaviadalokra is kijár), s végtelenül szomorú, hogy barátjával nem léphetnek regisztrált élettársi kapcsolatba, ahogyan azt szerelmük elején eltervezték. Az egymást követő nyilatkozatok után kétkezi emberben felvetődik a kérdés: nem lesz-e neki valami baja abból, hogy ő még mindig a másik nemet kedveli, ahogyan azt a régi öregek tették. Vagy az a helyesebb, ha rózsaszínűnek látjuk a világot?”

Pilhál György: Draskovics Szetey mögé állt – Magyar Nemzet, 2008. december 27.


„A Kolumbusz Kristófról elnevezett téren bemutatott vasárnapi misén fölolvasták XVI. Benedek pápa üzenetét, amelyben a római katolikus egyházfő biztatta a spanyol családokat, hogy »ne hagyják meggyengíteni« az őket összetartó, semmi máshoz nem fogható kötelékeket. Az emberiség jövője a családon, éspedig a keresztény családon alapszik – jelentette ki a misét celebráló Antonio María Rouco Varela, Madrid érseke. Öt másik érsek, további 22 püspök és több mint 300 pap is jelen volt a szabadtéri misén. Tavaly ilyenkor hasonló eseményt tartottak ugyanitt.”

Több százezren voltak, és mind a melegeket utálták – Stop, 2008. december 28.


„Azon a meleg fiatalok, akiknek szülei vagy nevelői negatívan reagáltak gyermekük szexuális irányultságának hírére, jóval nagyobb eséllyel követnek el később öngyilkosságot, esnek súlyos depresszióba vagy használnak drogokat, mint azok, akik családja elfogadóbban fogadta a homoszexualitás tényét – közlik amerikai kutatók a Pediatrics című szakfolyóirat (…) megjelent januári számában.”

Az elfogadott melegek esélyei – Hírextra, 2008. december 29.


„Meghasonlás: A jobboldali melegek elhidegültek a baloldali melegektől.”

Böcz Sándor: Szaldó mortále – Népszabadság, 2008. december 31.


„Jason, Jimmy és Joey a világ első meleg hármas ikreként hirdeti magát mint „Magyarország legforróbb exportcikke”. A tizenkilenc esztendős, egypetéjű hármasiker-párnak van csoportos művészneve is: Visconti Triplets. A professzionálisan menedzselt fiúknak hatalmas rajongótáboruk és exkluzív szerződésük van egy amerikai stúdióval – a pornóipar kedveli az ikreket. Honlapjuk szerint Budapest egyik külső kerületében születtek, és ma is a szüleikkel élnek. Egymással soha nem kerülnek intim kapcsolatba, de általában mindhárman jelen vannak egy jelenetben – ilyenkor értelemszerűen idegenek is részt vesznek a produkcióban. A történetnek van egy bizarr mellékszála is: a fiúk nem homoszexuálisok, csak azért vállalják a filmezést ebben a műfajban, mert ez sokkal jobban fizet, mint ha hagyományos pornófilmben szerepelnének.”

Lukács Csaba: Virtus – Magyarország forró exportcikkei – Magyar Nemzet, 2009. január 3.


„Franco Zeffirelli, a világhírű olasz filmrendező életében az első férfi egy fiatal parasztlegény volt, akivel egy fagyos éjszakát töltött összebújva egy barlangban a toscanai hegyekben a második világháború alatt. A 85 éves olasz filmrendező a Libero című milánói lapnak adott interjújában »homoszexuálisnak, de nem melegnek« nevezte magát. Első homoszexuális élményéről a Rómeó és Júlia rendezője elmondta, hogy a partizánokkal vonulva a Firenze környéki erdős hegyekben egy jéghideg éjszakát egy barlangban töltött, ahol egy pokrócon kellett osztoznia egy Vieri nevű fiatal földművessel. A rendező szép emlékként őrzi a találkozást, mert – mint mondta – nagyon fiatalok voltak, meg ezernyi veszedelem övezte a történteket. »Kapaszkodtunk egymásba, miközben mindenfelé veszélyek leselkedtek ránk. Körülöttünk németek voltak, akik felakasztottak volna bennünket, ha felfedeznek minket« – mondta.”

Szerelmes volt kollégájába – Népszava, 2009. január 3.


„Őrizetbe vettek egy 31 és egy 21 éves férfit, valamint egy 16 és egy 15 éves fiút a kaliforniai Richmondban azzal a gyanúval, hogy megerőszakoltak egy nőt azért, mert közismert leszbikus.(…) Az asszony vallomása szerint támadói nem is titkolták, hogy miért őt szemelték ki, és a kocsiját szivárványos csíkokkal festették ki, ami a melegek ismert jele. Ha vádat emelnek a négy férfi ellen, rendkívül súlyos büntetésre számíthatnak, amennyiben bűnösnek találja őket az esküdtszék. Kalifornia állam törvénye szerint ez jár annak, aki vallási vagy szexuális orientáció miatt támad meg valakit.”

Négyen erőszakolták meg a közismerten leszbikus nőt – Hírkereső, 2009. január 3.


„A leszbikus nők gyakrabban élnek át orgazmust.”

A legmeglepőbb szextények – Piac és Profit, 2009. január 5.


„Mi volt a baj a jogalkotással? Főként az, egy kalap alá vették a különnemű párok és a homoszexuálisok együttélését. Csúnyán becsapta homoszexuális és leszbikus híveit, jobban mondva alattvalóit a kormány. Nem csak őket csapta be persze, viszont őket nagyon. Azzal kecsegtette mindannyiukat, hogy lépéseket tesz úgynevezett egyenjogúsításukért. Törvényt dolgoz ki s fogad el, hogy emancipálja őket, hogy felszabadítsa az erre vágyakozó személyeket a szerinte hátrányos megkülönböztetés alól. Lehetővé teszi, hogy regisztrált élettársi kapcsolat formájában gyakorlatilag házasságot kössenek hasonló felfogású, identitású párjukkal. A kormány ezt természetesen nem a szocialista párt sürgetésére iktatta jogszabályba. Az SZDSZ szorgalmazta a jogegyenlőség ilyesfajta kodifikálását. A jogalkotás folyamata arra az időre esett, amikor a koalíció még sértetlen volt, s a liberális párt önbizalma nem ismert határokat.”

Kulcsár Anna: Rászedték a melegeket – Magyar Nemzet, 2009. január 7.


„Élvonalbeli angol focisták egy videoklipben fognak szerepelni, amelyben kifejezésre juttatják, hogy elutasítják a melegekkel szemben tapasztalható előítéleteket és a kirekesztést. A kampányt, amelyet a homoszexuálisok jogaiért küzdő Outrage csoport készít elő, támogatja az angol labdarúgó-szövetség (FA) és a Kick It Out nevű angol antirasszista szervezet. Az utóbbi időben többször előfordult, hogy különböző labdarúgó-stadionokban homofób sértésekkel illettek angol focistákat, Sol Campbellt vagy Ashley Cole-t, akik egyébként mindketten heteroszexuálisnak vallják magukat.”

Focisták a buzik jogaiért – Hírextra, 2009. január 8.


„A mostanság szingli és szándékai szerint minél tovább így is maradó színésznő bizonyára nem hallott a biszexualitás jótékony karrierhatásairól, ha olyanokat vall be, mint hogy semmi baja ugyan az azonos nemmel, de a szexet csak pasikkal tudja elképzelni. »Egy barátnőm hívott fel azzal, hogy ’hé, te újabban csajokkal is jársz?!’, én meg nem is értettem, ’mivaaan?!’. Nem, nem, nem! Nálam csakis és kizárólag pasik jöhetnek szóba!« – reagált a színésznő azokra a novemberi pletykákra, amik szerint egy partin egy dögös csajjal mélyen elmerültek egymásban. »Nem nagyon zavartatták magukat, teljesen nyíltan kikezdtek egymással, megdöbbentő volt!« – számolt be akkor egy állítólagos szemtanú a lapoknak.”

Kate Hudson sose lenne leszbikus – Velvet, 2009. január 11.


„Nem látni mostanság együtt Lindsay Lohant és Samantha Ronsont. Annál többet azonban Sean Pennt és LiLót! A kikapós fiatal színésznő állítólag mostanság inkább Madonna exférjével tölti az időt, leszbikus barátnőjével pedig szakított. A hírek szerint a páros kapcsolata az elmúlt időszakban elég viharosra fordult, Lindsay sokat hisztizett, Sam pedig egyre nehezebben viselte a dühkitöréseket…”

Elcsaklizták LiLót a párjától – Ma.hu, 2009. január 12.


„Martha Stewartnak, a főleg lakberendező-műsorairól ismert amerikai tévésnek még 2004-ben kellett öt hónapot börtönben töltenie néhány törvénytelen tőzsdei akció miatt. (…) A szokásos edzésre mentünk a terembe, és láttuk, hogy nem égnek a lámpák, ami furcsa volt. Aztán benéztem az ablakon, és láttam, hogy néhány leszbikus szexel odabent. Figyelmeztettem Marthát, hogy ne menjen be, de azt mondta, ez most a mi edzésidőnk, benyitott az ajtón, felkapcsolta a villanyt, és rájuk kiabált. Nagyjából négy pár volt bent, a legtöbbjük félmeztelenül, mindegyik nyilvánvalóan ott szórakozott. A legtöbb nő férfiasabb volt a bokszolóknál is; ahogy jöttek ki a teremből, az egyik azt mondta, megöli majd Marthát! Belöktem Marthát a terembe, aki, amikor rájött, hogy komolyan gondolták a dolgot, pánikba esett. Elfehéredett, és remegni kezdett. Azt mondta: »Ne hagyd nekik, hogy bántsanak«. Kimentem, és beszéltem a nőkkel. »Ez a kurva halott! Megölöm. Lehet, hogy kint valaki, de itt bent csak egy számsor« – mondta a legdühösebb.”

Martha Stewart leszbi orgiába futott bele a börtönben – Velvet.hu, 2009. január 13.


„A svéd egyház azzal a javaslattal állt elő, hogy megváltoztatja a házasság elnevezést, a házasságkötés menetét és szövegét. A javaslat értelmében a házasság szót egybekeltekre, az esküvőt pedig egybekelésre változtatnák. Az újsütetű egybekelési fogadalom szövegében már nem a férj és feleség kifejezés, hanem a egybekelt társ szerepelne, és a pap sem házastársaknak nyilvánítaná a feleket, hanem egybekelteknek.”

Nem házasodnak, egybekelnek – Népszabadság, 2009. január 14.


„Svédországban május elsejétől az azonos neműek is házasságot köthetnek. A hét parlamenti pártból csak a kereszténydemokraták ellenzik a javaslatot. Első lépésként a homoszexuálisok számára a regisztrált párkapcsolatot vezették be néhány éve Svédországban. A jelenlegi házassági törvény módosítására azért van szükség a javaslattevők szerint, mert a stabil kapcsolatban élő embereknek – nemi hovatartozásuktól függetlenül – szükségük van arra, hogy a nyilvánosság előtt manifesztálják érzéseiket és összetartozásukat.”

Férfi kelhet egybe férfival Svédországban – Magyar Nemzet, 2009. január 22.


„A kommunista titkosszolgálat ügynöke volt Sawa metropolita, a lengyel ortodox egyház feje – írta a Rzeczpospolita című lengyel napilap a Nemzeti Emlékezet Intézetében (IPN) őrzött aktákra hivatkozva. A cikk szerzői szerint Sawa metropolita kifejezetten buzgó végezte ügynöki munkáját a titkosszolgálattól kapott fizetségért. Az 1965-től kezdve »Jurek« fedőnéven nyilvántartott informátor rendszeresen bírálta és feljelentette a papokat, több esetben homoszexuális hajlamukra hivatkozva. Ügynöki tevékenységének áldozatul estek kelet-németországi evangélikus lelkészek is, akikkel egy egyházi világtalálkozón került kapcsolatba.”

Ügynök volt a lengyel ortodox egyházfő – MTI, 2009. január 14.


„Az amerikai Gene Robinsont, az első felszentelt homoszexuális püspököt választották ki arra, hogy imádkozzék az Egyesült Államok megválasztott elnökének beiktatása alkalmából tartandó rendezvények nyitóceremóniáján. (…) Robinson kiválasztásával Obama csapata csillapítani akarta a homoszexuális közösség részéről érkező kemény kritikát. A melegek felháborodottan tiltakoztak, amikor megtudták, hogy a január 20-i beiktatási ceremónián a fő imádságot Rick Warren mondja el, aki a kaliforniai Lake Forestben a Saddleback Church nevű konzervatív neoprotestáns vallási közösség alapítója és főpásztora, és aki ellenzi, hogy az azonos nemű párok ugyanolyan jogokat kapjanak, mint a különneműek. Ezenkívül támogatta a Kaliforniában novemberben népszavazásra bocsátott javaslatot, amely kimondja, hogy a házasság férfi és nő között létrejövő kötelék.”

„Együtt kell működnünk felebarátunkkal” – Népszava, 2009. január 14.


„Tőkés (…) a homoszexuálisok jogaira, valamint az eutanázia burkolt elfogadására vonatkozó paragrafusokra (72., 75. és 76., illetve a 166. cikkelyek) is kitért, melyeket jó lelkiismerettel nem tudott megszavazni. A lelkiismereti és vallásszabadság, valamint a szabad véleménynyilvánítás sérelmét jelenti a 72. paragrafus azon állítása, hogy »a vallási, társadalmi és politikai vezetők homoszexuálisok elleni kijelentései a gyűlöletet és az erőszakot táplálják« – mondta a püspök. »Egyházainknak jogukban áll az ebben a tárgyban vallott – bibliai és teológiai – felfogásuk szabad kinyilvánítása és hirdetése« – olvasható az EP-képviselő közleményében.”

Éles viták után szavaztak az unióban a kisebbségi jogokról – Magyar Nemzet, 2009. január 15.


„Ismét bírálták az egyneműek házasságát, a fogamzásgátlást és az abortuszt Mexikóvárosban a családok VI. világtalálkozójára összegyűlt katolikus vezetők. A társadalom jövője érdekében prioritást kell adni a családnak az individualizmus betegségében szenvedő posztmodern kultúrában – mondta Ennio Antonelli bíboros, a Család Pápai Tanácsának elnöke, aki szerint a homoszexuális tapasztalatnak baráti kapcsolaton belüli magánviszonynak kell maradnia.”

Röviden – MTI, 2009. január 16.


„A jelenleg negyvenhét éves, szebb napokat élt popsztárt egy londoni bíróság ítélte el, személyes szabadságtól való megfosztás és testi sértés címén, írja a Reuters. Boy George 2007 áprilisában a falhoz bilincselte, majd lánccal verte Audun Carlsen norvég férfimodellt, utóbbi állítása szerint azért, mert az nem akart a Culture Club egykori énekesével szexuális kapcsolatot létesíteni. Az énekes tagadta, hogy bezárta volna londoni lakásába a modellt. Bár a bűnösséget decemberben kimondták, és a bíró már akkor figyelmeztette Boy George-ot (aki polgári nevén George O’Dowd), hogy letöltendő börtönbüntetésre számíthat, az ügyvédeket mégis meglepte az ítélet. »A bűncselekmény olyannyira súlyos, hogy csakis az azonnali szabadságvesztés jöhet szóba mint igazságos büntetés« – nyilatkozta David Radford bíró. Boy George állítólag higgadtan hallgatta végig az ítéletet, több hozzátartozója azonban szinte sokkot kapott, egyesek sírtak.”

Boy George-ot börtönre ítélték – Quart.hu, 2009. január 16.


„Ratyi: Homoszexuális férfi. Aki elmegy az orvoshoz, és azt mondja, gyermeket vár. És ki az apja? De doktor úr, nincs nekem hátul szemem!”

Temesi Ferenc: Friss szavak (3.) – Magyar Nemzet, 2009. január 17.


„A rasszizmus kiterjesztő értelmezése is jelen van. Ezt a jelenséget kulturális rasszizmusnak nevezhetjük. Manapság a nőellenes előítéletek kevésbé hangosak – rejtetten azért markánsan jelen vannak. Viszont a homoszexualitás hangos kultúrrasszista visszhangot képes kiváltani – a szofisztikáltnak tűnő értelmiségi undorkodástól a »buziverő« indulatig bezárólag. A szűkebb vagy tágabb értelemben vett rasszizmus jelen van a társadalom hétköznapi beszédkultúrájában, de politikailag igencsak periferikus a képviselete. Ami nem csoda: bármely formájának nyílt felvállalása szemben áll a Birodalommal – az Európai Unióval –, aminek szabad akaratából Magyarország is tagja.”

Gerő András: Élő kísértetek – Népszabadság, 2009. január 17.



„Hamarosan ítélet születik abban a büntetőperben, amelyben egy volt rendőrt azzal vádolnak, pénzért vett rá hajléktalan és állami gondozott fiúkat, hogy homoszexuális szolgáltatásokat nyújtsanak neki. Az ügynek tizenegy vádlottja van, köztük korábbi sértettek is, akik a további áldozatok beszervezésében segédkeztek.”

Elítélik a volt rendőrt – Magyar Nemzet, 2009. január 19.


„Egy francia, az autókat szenvedélyesen szerető melegeket tömörítő szervezet évente megválasztatja tagjaival az év autóját. Idén az európai szavazók döntése alapján az Alfa Romeo MiTo nyert.”

Az Alfa Romeo MiTo az év melegautója – Origo.hu, 2009. január 19.


„Az egyneműek vonatkozásában a liberális törekvések a természet rendjével állnak szemben. Nem győzöm hangsúlyozni, senkit sem akarunk diszkriminálni, de két dolog védelméhez a végsőkig ragaszkodunk: az egyik, hogy két azonos nemű ember kapcsolata ne lehessen házasság, mert az megszentelt fogalom és intézmény. A másik, hogy ne fogadjanak örökbe gyermeket, mert annak egészséges fejlődéshez való joga erősebb, mint az egynemű pároknak a gyermekre való igénye. Ha egyszer kinyitjuk ezt a kaput, hol lesz ennek a vége? Ha két férfi házasodhat, akkor három miért nem? Ha a családjogi törvényből, amely szerint a házasság egy férfi egy nő között lehetséges, az SZDSZ kiveteti azt, hogy férfi-nő, akkor az egy-egy milyen alapon marad benne? Akkor milyen alapon »diszkriminálják« a mozlim többnejűséget vagy a szimpla bigámiát? Hol van ennek vége?”

Semjén Zsolt: A politikai prostitúció korszakát éljük – Magyar Nemzet, 2009. január 21.


„Novák Péter az egyik kereskedelmi csatornán kijelentette magáról, hogy homoszexuális – írja a Blikk. A családos színész és műsorvezető a lapnak azt mondta: provokációnak, egyben üzenetnek szántam. Bízom benne, hogy azok, akik melegek, idővel felbátorodnak, és vállalják nemi másságukat, mert sokak által szeretett emberek érintettek ebben a kérdésben, és szeretné, ha változna a világ, egyben az országunk is. Mint mondta: a melegeknek vállalniuk kellene azt, amit vállalhatnak, és szerinte ez egy vállalható dolog. Bizonyos tabukat le kell rombolni ahhoz, hogy az emberek befogadóbbak, illetve nyitottabbak legyenek – állítja Novák, aki egy gyönyörű kisgyerek édesapja.”

Novák coming outolt vagy csak provokált? – Blikk–Klubrádió, 2009. január 22.


„A kiherélésről vetített szombat délután dokumentumfilmet 12 éven felüli nézők számára a Viasat3 csatorna. Az Emberi történetek című alkotásban hetero- és homoszexuálisok, valamint transzvesztiták mesélték el kasztrálásuk történetét, amelyből az is kiderült, hogy némelyikük saját magát herélte ki. (…) Az MNO Szalai Annamáriát, az ORTT fideszes tagját kérdezte meg a botrányos tévéadásról, aki elmondta, hogy a Viasat3 rendszeres normaszegő, így az ORTT műsorfigyelő csoportja folyamatosan monitorozza adását, és gyakran folytatnak vizsgálatot a cég ellen.”

Kasztrálás 12 éven felülieknek – Botrány a Viasat3 kanálison – Magyar Nemzet, 2009. január 24.


„Egyre több új csatorna kerül a magyar kábelszolgáltatók választékába, s ezek próbálnak specializálódni, újabb és újabb szegmenseit lefedni a piacnak. Az efféle tematikus csatornák, ha nem változnak meg a trendek, idővel fel fognak nőni az országos tévék mellé. A UPC legújabb kapása az XMO elnevezésű, Hollandiában székelő, melegeknek (és kalandoroknak, kíváncsiaknak) szóló csatorna, mely újabb fehér foltot fed le a hazai palettán, hiszen eddig speciálisan a célközönségnek szóló adó még nem nagyon volt, az ízléses melegpornó hívei más úton-módon juthattak hozzá a néznivalóhoz.”

Melegeknek szóló csatorna a UPC kínálatában – Sg.hu, 2009. január 25.


„Először vállalta fel nyilvánosan Franciaországban egy kormánytag a homoszexualitását: Roger Karoutchi, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős államtitkár az egyik legnézettebb közéleti műsorban, a TF1 kereskedelmi televízió Héttől nyolcig című adásában vasárnap este beszélt először másságáról. A bejelentés apropóját az adta, hogy az 57 éves politikusnak január végén jelenik meg háromszáz oldalas kötete politikai pályafutásáról, amelyben három oldalon magánéleti kérdésekről, így többek között a közvélemény előtt eddig titkolt homoszexualitásáról is nyíltan ír.”

Az egyik legnézettebb közéleti műsorban vállalta másságát – Népszava, 2009. január 25.


„»Huszonöt éves koromban volt az első melegkapcsolatom. Akkoriban már önállóan éltem. A legelején pár napig azt gondoltam, ha kimegyek az utcára, látszik rajtam, hogy előző nap egy fiúval voltam, ami persze butaság. Éppen abban az időszakban váltottam munkahelyet. Egy melegbárban kezdtem dolgozni. Az édesapám előtt titkoltam a dolgot. Soha nem is tudta meg. Anyukám már korábban meghalt« – meséli Petróczi Zoltán, aki szerint sokan elkövetik azt a hibát, hogy azonnali elfogadást várnak szüleiktől.”

Lady Dömper nyíltan vállalja másságát – STOP/Tina, 2009. január 27.


„Skóciában egy homoszexuális pár fogadott örökbe gyerekeket – a nagyszülők tiltakozása ellenére. A kislányt és fivérét annak ellenére a homoszexuális férfiaknak ítéltek a szociális munkatársak, hogy a gyerekek tulajdon nagyszülei hevesen tiltakoztak. A szakemberek úgy vélték, azok a maguk 46 és 59 évével már túl idősek unokáik felneveléséhez. Emellett még figyelmeztették őket, ha túlságosan hangot adnak elégedetlenségüknek, eltiltják őket még a gyerekek láthatásáról is – írja a Daily Mail.”

Nagyszülők helyett melegeknek adták a drogos anyától elvett gyerekeket – Magyar ATV, 2009. január 29.


A Háttér Archívum anyagainak felhasználásával összeállította: N. S.
(archivum@hatter.hu)

Nincsenek megjegyzések: