2009. február 8., vasárnap

Hírek külföldről

Homoszexuális püspök Obama beiktatásán

Az amerikai Gene Robinsont, az első felszentelt homoszexuális püspököt választották ki arra, hogy imádkozzék az Egyesült Államok megválasztott elnökének beiktatása alkalmából tartandó rendezvények nyitóceremóniáján. A rendezvényt Washington egyik legfontosabb emlékművénél, a Lincoln-emlékműnél tartották január 18-án, két nappal a tervezett hivatalos beiktatás előtt. Ugyanezen emlékműnél mondta el híres, „Van egy álmom” kezdetű beszédét 1963-ban a neves fekete polgárjogi harcos, Martin Luther King jr. Clark Stevens, a beiktatási ceremóniát szervező bizottság szóvivője megerősítette, hogy az imádságra Robinsont választották ki. Azt is elmondta, hogy Robinson episzkopális (anglikán) püspök a választási kampány során tanácsokkal látta el Obamát.


Robinson kiválasztásával Obama csapata csillapítani akarta a homoszexuális közösség részéről érkező kemény kritikát. A melegek felháborodottan tiltakoztak, amikor megtudták, hogy a január 20-i beiktatási ceremónián a fő imádságot Rick Warren mondja el, aki a kaliforniai Lake Forestben a Saddleback Church nevű konzervatív neoprotestáns vallási közösség alapítója és főpásztora, és aki ellenzi, hogy az azonos nemű párok ugyanolyan jogokat kapjanak, mint a különneműek. Ezenkívül támogatta a Kaliforniában novemberben népszavazásra bocsátott indítványt, amely kimondja, hogy a házasság férfi és nő között létrejövő kötelék.

Gene Robinson püspökké szentelése megosztotta az anglikán egyházat az Egyesült Államokban és más országokban is, ami oda vezetett, hogy több episzkopális gyülekezet elszakadt az egyháztól. Obama csapata azt is bejelentette, hogy január 21-én, a beiktatás alkalmából először egy nő, Sharon Watkins, a Krisztus Tanítványai Egyház elnöke mond szentbeszédet a washingtoni Nemzeti Katedrálisban.

Watkins, aki egy 700 ezres felekezet tagja, elmondta, mit vár az üzenetétől: „Higgyünk valami nagyobban, mint mi magunk, és egyikünk se feledkezzen meg arról, hogy a közösségek építésében együtt kell működnünk felebarátunkkal.”


„Istentelen” buszkampány Olaszországban

London, Barcelona és Madrid után Genovát is eléri az ateista autóbuszkampány. A liguriai fővárosban február 4-én indul el két autóbusz, amelyeknek oldalán a következő felirat olvasható: „A rossz hír, hogy Isten nem létezik. A jó hír, hogy nincs is rá szükséged.”


Az olasz ateisták és racionális agnosztikusok szövetsége (UAAR) által kezdeményezett kampány pikantériája, hogy Genova érseke Angelo Bagnasco bíboros, a nagyhatalmú olasz püspöki konferencia elnöke. A város kiválasztása nem volt véletlen. Raffaele Carcano, az UAAR elnöke elismerte, hogy a megmozdulás egyfajta kihívás „saját házában” az érsek ellen, aki tavaly júniusban megakadályozta, hogy megtartsák Genovában a melegfelvonulását, többször is szót emelt a melegek együttélése, de a mesterséges megtermékenyítés ellen is. Carcano elmondta továbbá, hogy interneten gyűjtenek pénzt a további ateista akciókhoz. „Meglátjuk, mi lesz, amikor elindulnak ezek a buszok, amelyek a szokásos reklámok helyett arra szólítanak fel, hogy a hit kényelme nélkül éljünk” – tette hozzá az UAAR elnöke.


Az érsekség provokációként értékelte a kezdeményezést. „Vannak olyan módszerek, amelyek kedveznek a párbeszédnek, mások pedig a türelmetlenséget táplálják. A frontális szembenállás mindig az intolerancia megnyilvánulása” – kommentálta Gianfranco Calabrese atya, az egyházmegye katekizmusfelelőse.


A katolikus szervezetek tiltakozására reagálva Marta Vincenzi polgármester leszögezte, hogy a városnak nincs törvényes lehetősége betiltani a kampányt.


Az első hasonló kampányt a brit ateisták indították el. Az ő londoni buszaikon ez állt: „Isten valószínűleg nem létezik. Ne aggódjatok, élvezzétek az életet!” Nagy-Britanniában már 800 busz közlekedik ezzel az üzenettel, s a spanyol és az olasz ateisták is a kampány kiterjesztését tervezik más városokra.


Brit sztárfocisták kampánya a homofóbia ellen

Élvonalbeli angol focisták videoklipen juttatják kifejezésre, hogy elutasítják a melegekkel szemben tapasztalható előítéleteket és a kirekesztést.


A kampányt, amelyet a homoszexuálisok jogaiért küzdő „Outrage” csoport készít elő, támogatja az angol labdarúgó-szövetség (FA) és a „Kick It Out” nevű angol antirasszista szervezet.
Az utóbbi időben többször előfordult, hogy különböző labdarúgó-stadionokban homofób sértésekkel illettek angol focistákat, Sol Campbellt vagy Ashley Cole-t, akik egyébként mindketten heteroszexuálisnak vallják magukat.


„A terv még nincs teljesen kidolgozva, még nem tudni, milyen anyagi támogatást kap, de előreláthatólag két hónapon belül elkészül” – mondta el Matt Phillips, az FA szóvivője.
A szóvivő megemlítette, hogy a tervezett videofelvételéhez, amelyet iskolákban és az interneten kívánnak terjeszteni, számítanak első ligás focisták támogatására, de egyelőre még nem tudják azoknak a játékosoknak a nevét, akik arcukat kölcsönzik a kampányhoz.


Peter Tatchell, az „Outrage” szóvivője a brit médiában tett nyilatkozataiban jelezte: az a céljuk, hogy az egyes focistáknak szóló, a szurkolók által kántált homofób szövegeket „ostobának, tudatlanságból fakadónak és szégyenletesnek tekintsék” az emberek.


A melegek jogvédő csoportja azt is szeretné elérni, hogy a labdarúgó-szövetség tegye fel a videót a YouTube-ra, és a felvétel másolatait juttassa el az Egyesült Királyság minden iskolájába.


Újabb vihar a Sanremói Dalfesztivál körül egy melegellenes dal miatt

A legnagyobb olasz homoszexuálisszervezet, az „Arcigay” arra szólítja fel a melegeket, hogy a Sanremói Dalfesztivál utolsó napján árasszák el a fesztiválváros utcáit, tiltakozásul a „Luca meleg volt” című dal miatt, amely arról szól, hogy a homoszexualitásból „ki lehet gyógyulni”.


A szervezet szándéka szerint a fesztivál döntőjének napján melegek özönlenék el a Ligur-tenger partján fekvő Sanremo utcáit, hogy kifejezésre juttassák, igenis vannak boldog homoszexuálisok, ellentétben a februárban immár 59. alkalommal megrendezendő verseny egyik favoritjának tartott Povia énekes-dalszerző dalának üzenetével.


„Ez a válaszunk azokra az ostoba elméletekre, melyek szerint valakiből az apa hiánya vagy túlzott gyámkodása miatt lesz homoszexuális” – jelentette ki Aurelio Mancuso, az „Arcigay” elnöke egy közleményben.


„Melegek, leszbikusok és transzszexuálisok nap nap után kénytelenek elszenvedni, hogy méltóságukat sárba tapossák különféle homofóbok, legyenek akár politikusok, énekesek, hírességek vagy valóságshow-versenyzők” – tette hozzá.


A melegek felhívása fokozta az érdeklődést a szebb napokat megélt Sanremói Dalfesztivál iránt, amelynek nézettsége mélypontra süllyedt az utóbbi években. A fesztivál – amely mintául szolgált az Eurovíziós Dalversenyhez is – olyan zenei legendákat vonultat fel idén a népszerű Ariston Színházban, mint Albano vagy Iva Zanicchi.


A legnagyobb figyelem Poviát és dalát kíséri, amely már politikai fórumokon is vitát kavart.
„Ha az olasz dal legfontosabb eseményén világgá lehet kürtölni egy olyan üzenetet, hogy a homoszexualitás betegség, akkor kérem, hogy a minden civil jogot nélkülöző Olaszországban ismerjék el a betegstátust. Így legalább a beteg jogosult lesz egy lakásához közeli parkolóhelyre és a rokkantsági nyugdíjra” – ironizált a transzszexuális Vladimir Luxuria, a Kommunista Újjászületés Pártjának (PRC) volt parlamenti képviselője.


Különdíjat kap a Berlinalén Andy Warhol férfimúzsája

Joe Dallesandrónak adják a „Teddyt”, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a homoszexualitás témáját is megjelenítő filmművészetnek szentelt elismerés különdíját, aki Andy Warhol férfimúzsájaként a 60-as évek szexuális ikonja volt.


Andy Warhol, Paul Morrissey és Serge Gainsbourg filmjei, amelyekben Dallesandro is közreműködött, a színészt egy egész generáció számára legendává tették – olvasható a februári fesztivál szervezőinek közleményében.


Dallesandro nemcsak korának legszebb férfija volt, erotikus vonzerejét tudatosan tárgyiasította – mondta Wieland Speck, a fesztivál Panoráma-szekciójának igazgatója és a Teddy díjátadó zsűrijének tagja. Megjegyezte: a színésznek olyan testi megjelenése van, amelynek „szemlélésébe nem fárad bele az ember”. – Ez igaz a filmekre és a fotókra is, úgy a férfiakra, mint a nőkre – tette hozzá.


A Teddy-különdíj odaítélése egybeesik a színész 60. születésnapjával.


A vásznon rendre csekély ruházatban szereplő Dallesandróval forgatott filmek között olyanok szerepelnek, mint a Warhol és Morrissey által készített „The Loves of Ondine,” a Warhol rendezte „Magányos cowboyok” és Morrissey rendezésében a „Trash” és a „Heat” című filmek, vagy Serge Gainsbourg alkotása, a „Szeretlek… én se téged.”


A Berlinale szervezőinek közleményében John Waters amerikai rendező olyan „csodálatos” színészként írja le Dallesandrót, mint aki „örökre megváltoztatta a férfiszexualitást a filmvásznon”.


A melegdíjakat rövid-, játék- és dokumentumfilm kategóriában is átadják majd, és az 59. alkalommal megrendezendő Berlinalén vetített filmekből válogatnak.


A fesztivált 2009. február 5. és 15. között rendezik. A fesztivál immár szerves részét alkotó Teddy-díjakat február 13-án adják át a Kultúrák Házában.


Fociöltöző-szagú arcszesz

Egy brit cég fociöltöző-szagú arcszeszt kreált. A „Siker” – „Success” – nevű „illatszer” egyebek közt fű, férfiverejték és bőrcipő szagából állt össze. A gyártó, a Sport Interactive nevű cég közlése szerint a szagmintákat kizárólag „frissen” győztes csapatok öltözőiből merítették. Hogy a vesztesek szaga milyen, arra nem tért ki a „Daily Telegraph” című brit lap.


Zeffirelli vallomása homoszexualitásáról

Franco Zeffirelli, a világhírű olasz filmrendező életében az első férfi egy fiatal parasztlegény volt, akivel egy fagyos éjszakát töltött összebújva egy barlangban a toscanai hegyekben a második világháború alatt. A 85 éves olasz filmrendező a „Libero” című milánói lapnak adott interjújában „homoszexuálisnak, de nem melegnek” nevezte magát. A rendező szép emlékként őrzi a találkozást a Vieri nevű fiatal földművessel, mert – mint mondta – nagyon fiatalok voltak, s ezernyi veszedelem övezte a történteket. „Kapaszkodtunk egymásba, miközben mindenfelé veszélyek leselkedtek ránk. Körülöttünk németek voltak, akik felakasztottak volna bennünket, ha felfedeznek minket” – mondta


Elfogadó családban egészségesebben élnek a meleg fiatalok

Azok a meleg fiatalok, akiknek szülei vagy nevelői negatívan reagáltak gyermekük szexuális irányultságának hírére, jóval nagyobb eséllyel követnek el később öngyilkosságot, esnek súlyos depresszióba, vagy használnak drogokat, mint azok, akik családja elfogadóbban fogadta a homoszexualitás tényét – közlik amerikai kutatók a „Pediatrics” („Gyermekgyógyászat”) című szakfolyóirat hétfőn megjelent januári számában.


Alapvetően befolyásolja a gyerek későbbi, felnőttkori mentális egészségét, hogyan állnak hozzá a szülők és gondviselők a szexuális irányultságához – állítják a San Franciscó-i Állami Egyetem kutatói.


Caitlin Ryan kutatásvezető a tanulmányban megállapítja, hogy a negatív környezetben élő fiatalok körében nyolcszor többen kíséreltek meg öngyilkosságot a későbbiekben, hatszor többen lettek súlyosan depressziósak, és több mint háromszor nagyobb számban használtak drogokat.
A kétfordulós vizsgálatban Ryan és társai először kikérdeztek 53 olyan családot, amelyben meleg kamasz élt. 106 olyan viselkedési jellegzetességet gyűjtöttek össze, amelyek az elfogadást vagy elutasítást jelzik. Utóbbira példa, ha a gyereket hibáztatják, amiért gúnyolják az iskolában, vagy ha lekicsinylő megjegyzéseket tesznek megszokottól eltérő megjelenésükre.


Ezután a csoport kikérdezett 224 fehér és latin, 21 és 25 év közötti homoszexuális fiatal felnőttet arról, mely viselkedéstípusokkal találkoztak családjukban. A válaszokat összevetették a vizsgálati alanyok korábbi olyan életeseményeivel, mint az öngyilkossági kísérlet, depresszió, droghasználat vagy a nem biztonságos szexuális viselkedés.


A felmérés alapján Ryan csoportja azt is megállapítja, hogy a fiatalok átlagosan 11 évesen éreztek először vonzódást a saját nemükhöz, 14 évesen jöttek rá, hogy melegek, és 16 éves korukban avatták be családjukat.


Mivel a szülők elutasító magatartása olyan hatással van a fiatalokra, mintha fizikailag vagy verbálisan bántalmazták volna őket, a szakemberek az elfogadást javasolják a családoknak gyerekeik mentális egészsége érdekében.

Nincsenek megjegyzések: