2008. december 12., péntek

Hírek az Óperencián túlról

A magyar és nemzetközi sajtót olvasva, hamar kiderül, hogy Ausztria nemcsak a népvándorlás korában tűnt távoli vidéknek. Jörg Haider halálhírét követően számos cikk jelent meg a magyar és angol nyelvű médiában, melyeken az osztrák tudósítók csodálkoznának a legjobban.

Sajtóértesülésekre és egy interjúra hivatkozva adta hírül a magyar média, hogy Haider utódja a Szövetség Ausztria Jövőéért (BZÖ) élén – Stefan Petzner – bevallotta, a híres politikus szeretője volt. „Haider volt életem férfija” – idézik az első interjúkban zokogással küszködő fiatalembert. Hogy a két férfit szorosabb kapcsolat fűzhette össze annál, mint amire korábban bárki gondolhatott, az osztrák sajtóban is visszhangot kapott, de az idézett coming outra ebben a formában még nem került sor.

A Mások előző számában beszámoltunk a fenti interjúról, és csak megerősíthetjük, hogy Haiderrel kapcsolatban Petzner kizárólag a „mein Lebensmensch” kifejezést használta, ami az angol sajtóban mint „man of my life” jelent meg, és innen egyenes út vezetett az „életem férfija” felé. Csakhogy a „mein Lebensmensch” inkább mint „életem legfontosabb embere” értelmezhető. Ráadásul ugyanezt hallottuk a BZÖ másik meghatározó személyisége, Peter Westentaler szájából, akiről senki sem gondolja, hogy Haider szeretője lett volna. Az megint más kérdés, hogy az osztrák melegek szempontjából mennyire érdekes, hogy Haider meleg volt, vagy sem. Ilyen jellegű pletykák már a 90-es évektől rendszeresek voltak. Az első osztrák melegszervezet, a HOSI-Wien többször megfogalmazta, hogy egy homofób politikus azonos neműekkel szembeni vonzalmának feltárása indokolt lehet, de Jörg Haider outingja a melegek és leszbikusok számára semmi jót sem hozhat, hiszen nem volt olyan személyiség, akivel szívesen azonosultak volna. Ugyanakkor ez a történet a képmutatásról is szól, és tükröt tarthat olyan politikusok elé, akik a parlamentben éppen homoszexuális beállítottságuk miatt érzik annak kényszerét, hogy a melegek ellen szavazzanak, vagy tartózkodjanak egy olyan szavazástól, ami a melegek szempontjából döntő jelentőségű. Még Ausztriáig sem kell elmenni ahhoz, hogy ilyesmire példát találjunk.

A magyar tudósítások Haider és Petzner kapcsolatáról leginkább az Index cikkét idézik, ahol nemcsak az angolból átvett szöveget sikerült tovább torzítani, de Petznerből a cikk végére valamiért Spitzner lett. De miért is csodálkozunk ezen, ha Jörg Haider szűkebb szülőföldjének, Felső-Ausztriának hajdani megnevezése (ob der Enns) Óperenciaként vonult be a magyar népmesékbe, ahol az Enns folyó a végtelen tengert testesíti meg.

BPE

Nincsenek megjegyzések: