2008. december 12., péntek

Melegkalendárium

A 2008-as év nem volt éppen szerencsésnek mondható a melegtársadalomra nézve. Két egyesület is feloszlott, köztük a legrégebben működő Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság, és megszűnt a 18. évfolyamában járó Mások nyomtatott kiadása. A melegfelvonulás tragikus vesszőfutás képét mutatta ebben az évben a tojásokat és utcaköveket hajigáló szélsőségesek tombolásától kísérve, ráadásul a jövő év elejétől beharangozott regisztrált élettársi kapcsolat sem léphet érvénybe. Csak remélhetjük, hogy 2009-ben szebb napok köszöntenek ránk.


Január
– Lemondott Szetey Gábor államtitkár, Magyarország első nyíltan meleg politikusa.

Február
– Díjat nyert mind a nemzetközi World Press, mind a magyar Sajtófotó-pályázaton Szigetváry Zsolt képe, amely a tavalyi budapesti pride egyik véresre vert felvonulóját örökíti meg.

– Hivatalosan is megszűnt az Öt Kenyér Egyesület, a keresztény meleg közösség háttérszervezete (a honlapjukon közzétett melegkönyvtár továbbra is elérhető).

Március
– A Nagycsaládosok Országos Egyesülete az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy az nyilvánítsa alkotmányellenesnek a 2009. január 1-jétől életbe lépő bejegyzett élettársi kapcsolatot.

– Melegegyesületek sajtóközleményben kérték a Nagycsaládosok Országos Egyesületét, hogy lépjen túl az előítéletein, és támogassa az azonos nemű családok jogi elismerését.

– Bezárt a Bohemian Alibi transzvesztitalokál.

Április
– A rendőrség „bűncselekmény hiányában” megszüntette az eljárást az ellen a nyolc férfi ellen, akiket a tavalyi melegfelvonulást követően állított elő. Az indoklás szerint nem bizonyítható, hogy a gyanúsítottak a tojásokon kívül más, sérülés okozására alkalmas tárgyat is dobtak volna a felvonulás részvevői felé.

Május
– A Kereszténydemokrata Néppárt is az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve: semmisítse meg az azonos nemű pároknak is jogegyenlőséget kínáló regisztrált élettársi törvényt.

– A magyar püspökök vatikáni látogatásakor XVI. Benedek pápa úgy nyilatkozott, hogy a homoszexuálisok együttélésének elismerése a magyar alkotmányba ütközik.

– Húsz évvel ezelőtt alakult meg az első magyar melegegyesület, a Homeros.

Június
– Utoljára jelentek meg a Mások nyomdában készült példányai. Ezentúl csak az interneten olvasható a magazin.

Július
– 2-ától 6-áig tartott a XIII. magyar LMBT-fesztivál. A kordonokkal körülkerített Andrássy úton tojászápor és mocskolódó bekiabálások kísérték a kis létszámú, minden látványos külsőségtől tartózkodó melegfelvonulást. A megvadult támadók közül végül a Hősök teréről a rendőrségnek kellett kimenekítenie a felvonulókat.

Augusztus
– Idén is volt Sziget, azon belül pedig a Magic Mirror melegsátor. Nem jelentek meg viszont anyagi megfontolásból a Civil Faluban a melegegyesületek képviselői.

Szeptember
– A miniszterelnök felhívására megalakult a Magyar Demokratikus Charta. Gyurcsány Ferenc a melegfelvonulást ért támadás hatására kezdeményezte a szerveződést.

– 20-án rendezte a Charta első látványos tömegrendezvényét, amelyen a Parlament előtt tiltakozott pár ezer ember az erőszak és az intolerancia ellen.

– Harmadik alkalommal rendezték meg a LIFT-et, a Leszbikus Identitások Fesztiválját.

Október
– 4-én zajlott a Tarka Magyar névre keresztelt rendezvény. Az Összefogás Parlament által szervezett, hangsúlyozottan civil kezdeményezés állásfoglalás volt a nyári melegfelvonulást ért szélsőséges támadás ellen. A felvonuláson részt vevő néhány ezer ember a melegmenet útvonalán, az Andrássy úton masírozott békében.


– Új melegbár nyílt a Szép utcában, a volt Darling helyén. A szórakozóhelyet Crazy Carrotnak hívják.

November
– 10-én a parlament elfogadta a gyűlölet-bűncselekményre vonatkozó tényállás kiterjesztését az LMBT-közösségre és a gyűlöletbeszéd szabályozására. Ennek nyomán a szexuális kisebbségek is jogi elégtételt kérhetnek az őket ért megalázó vagy félelemkeltő magatartással szemben.

– A Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság közgyűlése feloszlatta saját magát. Ezzel Magyarország legrégebben – 1991 óta – működő melegegyesülete szűnt meg. A feloszlás oka, hogy az egyesület által támogatott Mások nem jelenik meg nyomdai kiadásban.

– Idén is Atlasz-sportnap a hagyományok szellemében.

December
– 1-je AIDS-világnap.

– 15-én az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, ezért nem léphet érvénybe. Az indoklás szerint az azonos nemű párok jogosultak a házassághoz hasonló jogintézményre, ám a törvénytervezet szerint a heteroszexuálisokat is megillette volna ez a jog, ami viszont gyengítené a házasság intézményét.

– A miniszterelnök felkérte az igazságügyi minisztert, hogy készítsen új törvényjavaslatot az Alkotmánybíróság állásfoglalásának szellemében.

Nincsenek megjegyzések: