2008. január 10., csütörtök

Pénzt hoz a lencse

Szilveszterkor az ember másnapos gyomorral tompa fejfájással kóvályog a lakásban, és élni sincs kedve, nemhogy főzni. De azért ne felejtsük el, hogy az év eleji táplálkozással nemcsak meggyötört beleinknek adhatunk gyógyírt, de – ha hinni lehet a hagyományoknak – a következő évi szerencsénket is megalapozhatjuk. Szilveszterkor lencse kell, ettől dől a lé, s ha mégsem, akkor legalább kajáltunk egy jót.

Barnarizses lencseleves spenóttal

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál sárgarépa, fél maréknyi barnarizs, 2 szál kakukkfű, 2 evőkanál olívaolaj, 2 db babérlevél, 1 marék lencse, 10 dkg spenótlevél (apró levelű), só, darált bors.

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy fazékban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát, majd közepes lángon pároljuk pár percig. Tegyük hozzá a feldarabolt sárgarépát, barnarizst, babérlevelet, és az összekötözött kakukkfűágat. Pár perc párolás után szójuk bele a megmosott lencsét, majd öntsünk hozzá 2.5 liter vizet. Ízesítsük sóval, kevéske darált borssal és lassú lángon főzzük körülbelül 25 percig.

Ha a rizs és a lencse is megpuhult keverjük bele a megmosott spenótlevelet is, majd egy perc elteltével már tálalhatjuk is nagy leveses tányérokba.

Hagymás-túrós lepény

Hozzávalók:
Fél adag kelt tészta, 40 dkg juhtúró, 1 pohár tejföl, 15 dkg parasztsonka, 2 db vöröshagyma.


Kelt tésztához:
2.5 pohár búzaliszt, 1 pohár teljes kiőrlésű liszt, fél csomag friss élesztő, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál vaj, 2 dl tej, 2 db tojás sárgája, 1 csipetnyi só.

Morzsoljuk el az élesztőt egy pohárban, adjunk hozzá fél pohár langyos tejet, majd keverjük el benne a cukrot is. Várjunk vele pár percet, még az élesztő életre kel.

Szórjuk keverőtálba a liszteket és egy csipetnyi sóval ízesítsük. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, majd dagasztógéppel kezdjük el dagasztani, kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, majd a tojások sárgáját, és végül a szobahőmérsékletű vajat. Addig kell dagasztani, még a tészta az edény falától elválik. Tegyük langyos helyre, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük kétszeresére.

A megkelt tésztát borítsuk egy liszttel megszórt deszkára, gyúrjuk át jól, majd vágjuk kétfelé (a felesleges darabot betehetjük a fagyasztó szekrénybe). Nyújtsuk ki egy centi vastagságú kerek formára, majd béleljünk ki vele egy vajjal kikent és liszttel megszórt kerek tortaformát.

Tegyük a juhtúrót egy tálkába és elektromos keverővel addig keverjük, míg könnyű habos lesz. Tegyük a kelt tészta tetejére a juhtúrót, simítsuk el egyenletesre, kenjük rá a tejfölt, majd szórjuk meg vékony csíkokra szeletelt parasztsonkával. Tetejére szórjuk a felszeletelt vöröshagymát.

Előmelegített sütőben 160 fokon süssük 30-35 percig.

Ötletes vendégváró étel, pár levél friss és ropogós salátával tálalva vacsorának is megteszi.

Kaldeneker György

Még több recept: www.kaldeneker.hu

Nincsenek megjegyzések: