2008. január 10., csütörtök

Röpke pillantás Párizsra

Ha az embernek csak öt-hat napja van a fény városára, azt nem feltétlen a melegvilágba merítkezve tölti – de természetesen erre is sort kell keríteni. A francia főváros lakosságának a harmadát feketék, tizedét pedig ázsiaiak teszik ki (remek volt látni már a kisgyerekek közt is a békés sokféleséget), ami a markáns arcú s többnyire szemrevaló franciák mellett jóval színesebb összképet ad. Kéz a kézben járó meleg párokkal nem találkoztam: mint hallottam, ilyen téren például Barcelona is megelőzi őket.

A november végi idő váratlanul enyhének bizonyult, akárcsak idehaza a kora ősz, így bejárhattam a nevezetességeket, a káprázatos templomokat, lenyűgöző múzeumokat, nyüzsgő sugárutakat, a pesti VI. kerületet idéző kis utcákat, az idehaza ritkább passzázsokat s nem utolsósorban a Marais zsidó- és melegnegyedet. Ez a belváros keleti részén terül el; központi utcája a Sainte-Croix-de-la-Bretonnerie, amelynek számtalan boltján, vendéglátóhelyén jelzi kis szivárvány, hogy szívesen látott vendégek vagyunk. Itt található a melegkönyvesboltok egyike, a Les Mots ŕ la Bouche, amely két szintjén igyekszik kielégíteni mindennemű olvasási és nézegetési igényt, de a hasonló Blue Book Paris is alig tíz perc séta innen a Quincampoix utcában.

Mivel a dohányzási tilalom a bárokban csak a jövő évre várható, inkább a szaunák közül választottam egy olyat, amely nem lepukkant, de nem is a hűvös sznobizmus színtere, ár terén is tűrhető (ifjúsági kedvezménnyel tíz euró), valamint elég népszerű – a Key Westet (egy friss internetes kommentár szerint minden embertípus felbukkan benne), noha ezen épp nem virított a francia meleglap, a Tętu ajánlópecsétje.

Ez egy négyszintes intézmény: az öltözők szintjén van a társalgó és a jacuzzi, lejjebb kétféle szauna, konditerem és egy közös meg egy egyéni zuhanyzó (az utóbbiak közt ablakok, amelyek párkányára pakolni lehet, de a kapcsolatteremtést is lehetővé teszik), följebb pedig cirkálóhelyek, kabinok és videó. Én egy filipínóval ismerkedtem meg a társalgóban, akit – mint mesélte – egy ízben a legszebb ázsiaianak is megválasztottak a Long Yang Club Paris (az ázsiaiak és az őket szeretők klubja) partiján. El is hívott a következő alkalomra, de sajnos egybeesett más programokkal, és nem is voltam biztos benne, nekem való-e ez szépségversenyes, táncos estély.

Bár sokan azt tartják izgalmasabbnak, ha van minek lekerülnie az emberről, megnéztem egy olyan helyet is, amit a másik tábor preferál – ahol az ádámkosztüm a kötelező viselet. A két ilyen hely közül a L’Impact a régebbi, amely az egyik legnagyobb sugárút, a Sébastopol kis mellékutcájában rejtőzik – de jól láthatóan hirdeti a melegmagazin pecsétjét. A belépés harminc alatt csak hét euróba kerül, máskülönben tizenkettő. Ezután egy karra erősíthető bilétát kapunk (ami alapján később fizetni lehet), egy fehér műanyag zsákot és egy italjegyet, s rögtön meg lehet szabadulni a ruháktól a kihelyezett padokon. Ez a helyzet, ahol kinek-kinek előtűnik a teste saját harmóniája (amit a fürdőruha, törölköző néha kiemel, de többnyire inkább megtör), a közvetlenség és meghittség addig ismeretlen benyomását nyújtja, különleges atmoszférát teremt. A színes hangulatvilágítás lehetővé teszi, hogy megválaszd, kivel és milyen formában kívánsz kapcsolatba lépni. (Ezt a műfajt talán a szégyenlősség, talán a tudatos szervezés hiánya miatt mindeddig nem sikerült valóra váltani nálunk, de ami késik, nem múlik...)

Az italjegyet a cipőbe lehet tenni, a többi holmival megtöltött zacskót pedig a mosolygós, egy szál alsót viselő pultossrácok valamelyikének nyújthatjuk át, aki felírja hozzá egy gépbe a kulcsod számát, valamint a monogramodat. Aki fogyasztani, beszélgetni vagy dohányozni szeretne, az itt a felső szinten teheti meg, amint a mosdó is itt található. Lépcsőn lehet eljutni a lenti, füstmentes és kellemesen felfűtött labirintushoz, amelyből puszta álcahálóval elválasztott kis kabinok ágaznak ki, valamint egy jókora ágy és egy sling várja az érdeklődőket. Akik engednek az érzékiség vonzásának, könynyen megtalálhatják a biztonságot nyújtó kellékeket. A színes bőrűek itt kisebb arányban képviseltették magukat, máskülönben erősek és vékony alkatúak, magasak és alacsonyak, tettrekészek és óvatosabbak, idősebbek és fiatalok, magabiztosak és szemérmesek egyaránt akadtak a bő félszázas társaságban.

Mindez csupán egy aprócska merítés volt a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontjának melegéletéből, s a többit már a kedves olvasónak kell kiválasztania, felfedeznie az egyes fajtákból is legalább tucatnyira rúgó kínálatból. Az előzetes tájékozódáshoz nekem a www.paris-gay.com és a felhasználói visszajelzésekkel ellátott www.nighttours.com/paris/gayguide/ nyújtott leginkább segítséget.

F. S.

Nincsenek megjegyzések: