2008. január 9., szerda

Szokatlanul nagy csend

AIDS-világnap, 2007. december 1.

Valamiért szokatlan nagy csend jellemezte a napot; ezt én se értem igazán. A sajtónak is kuss volt, két újságban volt cikk mindössze, a tévékben meg semmi.

Bezzeg külföldön... A tv-csatornán egész nap kinn az AIDS-ellenes összefogást jelképező vörös szalag, a szépségkirálynő-jelöltek pedig nemcsak világbékét akartak, hanem egy-egy üzenetet küldött mind, hogy AIDS van, HIV van, küzdjünk ellene!

November 30-án óriási csendben megtartotta a minisztérium a hivatalos AIDS-világnapi rendezvényét, a József Attila Műv. Házban, a XIII. kerületben.

Ott volt négyszáz kivezényelt iskolás, civil egyesület egy sem.

Nem hívták őket – a PLUSZ Egyesület kivételével –, pedig több civil szerveződés is foglakozik HIV/AIDS-prevencióval.

Az ünnepi beszédekben bombasztikus állítások hangzottak el: pl. megtudtuk (?), hogy a legtöbb fertőzött húsz év alatti (nem igaz!), és a legtöbb fertőzött heteró (nem igaz!).

(Mindezt legegyszerűbben úgy csekkolhatja le bárki, ha megnézi a Johan Béla Epidemiológiai Központ honlapját – http://www.oek.hu/oek.web –, ott is az EPIMFO-t.)

Azon civilszervezetek, amelyek HIV/AIDS-prevencióval foglakoznak, a Nyugati téren szerettek volna december 1-jén egy szűréssel egybekötött AIDS-világnapi rendezvényt tartani. Nem utasították el a kérvényünket a Fővárosi Polgármesteri Hivatalnál, csak azt kaptuk válaszként, hogy a december 1-jére szóló kérelmünket december 16-án tudják csak megtárgyalni.

No comment.

Nem tudom, hogy ki volt szalonképtelenebb a kérelmezők közül: a Háttér Társaság a Melegekért, a Prostituáltak Érdekvédelmi Szervezete vagy az AATSZ... Nem kellettünk.

Most valamiért a csend kellett. Miért?

Még egy érdekességet figyeltem meg: már megint eltűntek a buzik a HIV-fertőzöttek közül: csak heterók és külföldiek a fertőzöttek nálunk... állítólag.

A nagy titokban megtartott minisztériumi rendezvényen (mint korábban már megjegyeztük) az hangzott el, hogy az idei fertőzöttek húsz év alattiak, heterók, és ne dugj ukránnal meg afrikaival. Igaz, hogy nagykamaszokhoz szóltak, gondolom, ijesztgetni akarták őket. Nem értem, mire jó ez. A HIV-fertőzöttek 74%-a homo- vagy biszexuális nálunk. Nem lenne hatékonyabb a dezinformáció helyett célzott, támogatott megelőzés? Vagy ott egye meg a fene mind???

Másik érdekesség, hogy a hipochonderek szétszedik a segélytelefont ilyentájt – most egy se hívott. Érthető: elfelejtették befosatni őket.

Volt azért jó is. Igaz, szűk körben, keveseknek.

A Pozitívan Gondolkodók Baráti Körében maroknyi csapat, zömmel HIV-pozitívok részvételével jó hangulatban beszélgettünk. Nagyon fontos dolgokról: hogyan kössünk békét magunkkal, hogy keressünk társat, mik a céljaink. Ez nem kimondottam világnapi rendezvény volt: véletlen esett egybe a hónap első szombatja vele. Sajnáltam, hogy le kellett lépnem fél 7-kor: a szokásos esti hatos zárás helyett csak kilenc tájt széledt szét a társaság.

A Pocok klub a meghívásommal és kiállításszervezéssel emlékezett meg az AIDS-világnapról. Sajnáltam, hogy láttam jó pár üres széket: töprenghettem, hogy vajon engem találhattak előre ennyire unalmasnak, vagy a téma keltette a szokásos bezárkózó riadalmat a távolmaradókban. Egy héttel azelőtt a Flamingó kör Sebestyén doktort hívta vendégül ugyanebben a témában – sajnálom azokat, akik kihagyták azt a tartalmas estét.

Nem tudom, végiggondolta-e már valaki, mit is jelent a két, elsősorban melegek anonim szűrésére fenntartott szűrőhely. Sebestyén doktor hosszú évek óta minden szerda estéjét a HIV-szűrésre szánja társadalmi munkaként, s a leleteket csütörtökönként beviszi a László-kórházba Újhelyi doktornőnek... A dr. Feleki Attila és dr. Balogh Attila vezette Karolina úti AATSZ heti négy napon át nyitva, ősidők óta... Köszönet nekik, az AIDS-világnap kapcsán különösen!

Attila, HIV-vonal

Nincsenek megjegyzések: